Mijn Culinaire Reis met de Bama Figaro RVS Pastamachine (2023)

Wij verkennen de Bama Figaro RVS Pastamachine: van duurzaamheid tot pasta creaties, lees onze ervaring hier.
Auteur
Affiliatie
Marleen Brandsma

Pastamachine Gids

Publicatiedatum

5 december 2023

Inleiding

Bama pastamachine figaro rvs aobqoj6n90j

Verse pasta heeft zijn eigen charme en een apparaat dat dit proces vergemakkelijkt, wordt al snel een favoriet in de keuken. De Bama Figaro RVS Pastamachine stelt niet teleur en biedt een stijlvolle, maar vooral handige manier om eigen pastacreaties te maken. In deze recensie bekijken we wat deze pastamachine zo geliefd maakt en waar we op moeten letten als we ’m in huis halen. Want ja, zo’n glimmend ding op het aanrecht vraagt ook om wat zorg en liefde.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Merk Bama Kleur Metallic
Materiaal Staal Vaatwasser veilig Nee
Product breedte 19.50 cm Product hoogte 16 cm
Product lengte 20 cm Product gewicht 2.500000 kg
Fabrieksgarantie termijn 2 jaar Uitzonderingen fabrieksgarantie Verkeerd gebruik
Aantal verschillende pastadiktes 7 Aanvullende functies Geen

Prijzen

Eerste Indrukken en Materiaalkeuze

Bama pastamachine figaro rvs bpdoekrgrwo

Bij het uitpakken van de Bama Figaro RVS Pastamachine valt direct het metallic uiterlijk en het stevige gevoel van het staal op. Dit keukenapparaat belooft de thuischef een authentieke ervaring in het maken van verse pasta. Ondanks de aanduiding ‘RVS’, wat doet vermoeden dat het om volledig roestvrij staal gaat, lijkt dit enkel te slaan op het uiterlijk. Het apparaat zelf is volgens sommigen gemaakt van hooggepolijst of verchroomd staal. Nu is het natuurlijk de vraag of dit op termijn tot roestvorming leidt. In de praktijk hebben gebruikers hier nog geen melding van gemaakt, waarmee dit punt vooral een theoretische kanttekening blijkt.

Desalniettemin staan de gebruikerservaringen bol van enthousiasme over de functionaliteit. De machine handhaaft een gebruiksgemak dat zowel voor de onervaren als de meer bedreven keukenprinsen en -prinsessen een plezier is in het gebruik. Het apparaat is in staat om pasta te snijden in 7 verschillende diktes, wat een leuk speelveld biedt voor de diversiteit in pasta die je kunt maken, van 0,2 tot 3 mm dik:

  • Spaghetti

  • Tagliatelle

  • Lasagnebladen

  • … en meer!

Echter, hierbij moet wel genoteerd worden dat het apparaat niet in de vaatwasser kan. Een minpuntje op het gebied van gemak, al zorgt handmatige reiniging waarschijnlijk voor een langere levensduur van het apparaat, omdat agressieve vaatwasmiddelen en hoge temperaturen het metaal kunnen aantasten. Dat schoonmaken een beetje een uitdaging kan zijn, is een terugkerend geluid. Echter, de meeste gebruikers vinden dit een kleine moeite vergeleken met het plezier en het lekkere resultaat van zelfgemaakte pasta.

De solide constructie van de machine krijgt veel lof, alhoewel de bewering van ‘roestvrij staal’ toch enige scepsis oproept. Voor de gemiddelde thuisgebruiker lijkt dit echter geen belemmering te vormen. Het formaat van de Bama Figaro is met zijn productafmetingen van 19.5 cm breed, 16 cm hoog en 20 cm lang en een gewicht van 2,5 kg compact en stevig, ideaal voor de gemiddelde huiskeuken.

Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding zijn gebruikers zeer te spreken. Voor een betaalbare prijs haal je een degelijk apparaat in huis dat doet wat het belooft en bijdraagt aan de creatie van heerlijke pasta.

De positieve kanten van de Bama Figaro RVS Pastamachine zijn duidelijk. Gebruikers zijn content met het gebruiksgemak, de stevige kwaliteit en het mooie design. De nadelen zoals het schoonmaakgemak en de verwarring omtrent het materiaal doen weinig af aan het algehele positieve beeld. Voor de liefhebber van zelfgemaakte pasta lijkt dit apparaat, buiten enkele aandachtspunten, een waardevolle toevoeging aan de keuken. Het is een apparaat dat staat voor een beloftevolle start van een culinaire reis vol verse pasta-avonturen.

Opzetten en Gebruiksklaar Maken

Bama pastamachine figaro rvs q5or8plzm6y

Uitpakken, in elkaar zetten en voorbereid staan om de Italiaanse keuken in huis te halen met de Bama Figaro Pastamachine RVS - het klinkt als een klein culinair avontuur. Bij het openen van de verpakking wordt direct duidelijk dat je te maken hebt met een solide en mooi vormgegeven apparaat. De benodigdheden zijn overzichtelijk verpakt en het is slechts een kwestie van minuten voordat je kunt beginnen met het rollen van het deeg.

Het klaarmaken van de machine voor gebruik gaat als volgt:

  • Haal de pastamachine, pastasnijder, klem en hendel uit de doos.

  • Bevestig de machine stevig op een vlak oppervlak met de meegeleverde klem.

  • Plaats de hendel in de daarvoor bestemde opening.

  • Stel de dikte in met de knop aan de zijkant, die varieert van 0,2 tot 3 mm.

Een klein minpuntje is misschien dat de staalconstructie, hoewel het grootendeels bestaat uit RVS, niet volledig roestvrij is, wat de naam enigszins misleidend maakt. Wees dus voorzichtig met vocht en schoonmaken hiervan. Toch weerhoudt dit zeer kleine puntje je er niet van om meteen te starten met het maken van verse pasta.

De machine voelt degelijk aan en de eerste keer de hendel ronddraaien, geeft een geruststellende souplesse. Dit is een product waarbij je kunt vertrouwen op zijn duurzaamheid en stevigheid. Het kiezen van de dikte voor je pasta is eenvoudig dankzij de duidelijke aanduiding van de zeven standen. Of je nu fijngevoelige engelenhaar pasta of stevige fettuccine bladen wilt, de Bama Figaro voldoet aan de verwachtingen.

De meegeleverde pastasnijder werkt ook prettig en maakt het mogelijk om spaghetti en tagliatelle te snijden zonder veel gedoe. Het is begrijpelijk dat bij een apparaat dat zo grof handwerk vereist, precisie en een stabiele bevestiging belangrijk zijn – en gelukkig wordt hieraan voldaan.

Toch is geen enkel product perfect. De handleiding zou iets uitgebreider mogen zijn, vooral voor beginners. Een duidelijke instructiegids, ook al bestaat deze uit eenvoudige stappen, kan voor sommigen het verschil maken tussen een frustrerende ervaring en een aangenaam leerproces.

Een ander kleine kanttekening is dat de machine niet vaatwasserbestendig is en dat schoonmaken enigszins een uitdaging kan zijn. Maar laten we eerlijk zijn, voor een pastamachine in deze prijsklasse, waarbij kwaliteit en bruikbaarheid goed samen gaan, is dit een compromis waar de meeste gebruikers mee kunnen leven.

Kortom, voor zowel de beginnende als de meer ervaren hobbykok biedt de Bama Pastamachine Figaro RVS een prima startpunt voor het bereiden van huisgemaakte pasta. Het is een mooi en nuttig keukengereedschap dat, met een beetje aandacht en zorg, nog jaren plezier van verse pasta garandeert. Het is een kleine misslag dat het design voor sommigen als minder aantrekkelijk kan worden ervaren, maar dit doet niets af aan de functionaliteit van deze pastamaker.

De Pastamaker in Actie

Bama pastamachine figaro rvs r5pz7qm9nbl

Met gepaste trots rol ik mijn eerste zelfgemaakte pasta lap door de Bama Pastamachine Figaro RVS. Dit apparaat voelt degelijk en robuust aan, alsof het de Italiaanse pasta traditie naar mijn keuken brengt. Het gebruik van de machine is eenvoudig, met een handmatige bediening die me volledige controle geeft over de dikte van mijn pasta. Eindelijk, denk ik, terwijl ik de gladde rollers hun werk laat doen.

Deze pastamaker heeft 7 standen, wat betekent dat ik kan spelen met diktes van 0,2 tot 3 mm en dat voor een maximale breedte van 140 mm:

  • Stand 1: Zeer dun, voor bijvoorbeeld lasagnebladen

  • Stand 2-3: Medium, perfect voor fettucine

  • Stand 4-7: Dikker, ideaal voor tagliatelle of pappardelle

Hoewel niet alles perfect is – staal is niet zo onderhoudsvriendelijk als een vaatwasserbestendig materiaal en het schoonmaken moet voorzichtig gebeuren om roest te voorkomen – valt dit in het niet bij het gemak en plezier van het zelf pasta maken. Bovendien is het ontwerp fraai en straalt het een zekere professionele flair uit, ondanks dat het niet gewassen mag worden met water of andere vloeistoffen.

De machine heeft een stevige klem om aan het aanrecht vast te zetten, zodat deze niet wegglijdt tijdens het draaien van de hendel. Dit detail laat zien dat er over de praktische aspecten goed is nagedacht. De inclusief geleverde pastasnijder opzetstukken, geven de mogelijkheid om verschillende soorten pasta te maken waardoor ik me een ware pasta-chef waan.

Mijn eerste pasta ervaring met dit apparaat was succesvol. De rollers draaien soepel, en de snijders werken goed. Spaghetti slierten vallen sierlijk uit de machine en koken gelijkmatig, van rand tot kern. Dat zelfgemaakte pasta een openbaring is, blijkt wel uit de eerste hap. De textuur is onvergelijkbaar met de gedroogde varianten uit de supermarkt.

Toch, moet ik toegeven dat de eliminatie van het beschermende laagje van staal, mocht dat gebeuren, een punt van aandacht is. Maar met een beetje extra zorg, zoals met een droge doek na gebruik afnemen en niet in water dompelen, kan dit probleem makkelijk worden voorkomen.

Wat opvalt, is de goede prijs-kwaliteitverhouding en het feit dat de machine makkelijk in gebruik is, wat het een perfecte optie maakt voor de hobbykok die zijn kookkunsten naar een hoger niveau wil tillen zonder meteen de hoofdprijs te betalen.

De verpakking wijst ook op een zorgvuldige omgang met het product. Alles komt netjes en goed verpakt aan, een teken dat het bedrijf waarde hecht aan een goede eerste indruk. Zelfs na enkele keren intensief gebruik voelt de machine nog steeds hoogwaardig en duurzaam.

De Bama Pastamachine Figaro RVS is een prachtig voorbeeld van een apparaat dat doet wat het belooft. Het is een stukje Italië dat zorgt voor gezelligheid in de keuken en voldoet aan de verwachtingen. Al met al is dit een mooie en handige pastamachine voor zowel de beginner als de meer ervaren pasta-liefhebber.

Ontwerp en Functionaliteit

Bama pastamachine figaro rvs v5wqjx8zrrn

Een blik op de Bama Figaro pastamachine en je weet meteen: dit apparaat is ontworpen met een fraai design om niet misstaan in de moderne keuken van een hobbykok. Zowel het metallic uiterlijk als de stevige constructie van de machine stralen professionaliteit uit, ondanks dat het gebruik van gewoon staal in plaats van echt RVS kan leiden tot misverstanden over het materiaal. Maar laat je daardoor niet afschrikken, de machine doet wat je ervan verwacht, en dat doet ’ie goed. Voor wie geïnteresseerd is in de betaalbare kwaliteit van Bama’s pastamachines, is onze recensie van de Bama Pastamachine Figaro zeker de moeite waard.

Laten we eens kijken naar de kernpunten van het ontwerp en de functionaliteit:

  • Stabiel: Dankzij de schroefbevestiging staat de machine stabiel op het aanrecht tijdens het gebruik.

  • Instelbaar: De 7 verschillende pastadiktes maken het mogelijk om met diverse recepten te experimenteren.

  • Breedte: De roller kan pasta lappen tot maar liefst 140 mm breed verwerken, ideaal voor verschillende soorten pasta.

  • Handmatige bediening: Geen gedoe met stroom of elektronica; gewoon lekker zelf draaien.

Hoewel het apparaat niet vaatwasserbestendig is – en een grondige handwas wordt afgeraden – betekent dit niet het einde van de wereld. Met een klein borsteltje en een doek kom je al een heel eind om de Bama Figaro weer spic en span te krijgen na een flinke pastasessie.

De pastamachine kan misschien een uitdaging zijn om helemaal schoon te maken, maar gezien de kwaliteit van het eindproduct – verse pasta zoals je die nog nooit geproefd hebt – is dat een klein offer om te brengen. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat de gebruikerservaring voornamelijk positief is. Mensen prijzen het gemak in gebruik en zijn te spreken over de stevige materialen.

Het ontwerp van de machine, hoewel sommigen het wellicht niet als spectaculair zullen beschouwen, heeft toch een zekere elegantie die niet genegeerd kan worden. Het metallic karakter en het robuuste gevoel van staal geven het een professionele uitstraling.

Als kers op de taart is de pastamachine ook nog eens gemakkelijk te hanteren, waardoor het maken van pasta bijna als kinderspel aanvoelt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de plezierfactor – de voldoening van het zelf draaien van verse pasta is onbetaalbaar en kan voor sommigen uitgroeien tot een geheel nieuwe hobby.

Er moet wel rekening gehouden worden met een kleine tegenstrijdigheid in de productbeschrijving. Hoewel RVS gesuggereerd wordt, is het dus hoog gepolijst of verchroomd staal waar we hier mee te maken hebben. Dus als je hartstochtelijk op zoek bent naar echt roestvrijstaal, dan kan dat als een minpunt worden ervaren.

Om samen te vatten, de Bama Figaro pastamachine scoort hoog op zowel design als functionaliteit. Het is een ideale match voor de hobbykok die zowel waarde hecht aan esthetiek als aan praktisch gemak. Hoewel het geen machine is die je zomaar in de vaatwasser kunt gooien, is de beetje extra moeite die het schoonmaken vraagt, ruim voldoende gecompenseerd door het plezier en de kwaliteit van de pasta die je ermee kunt maken. En laten we wel wezen, versgemalen pasta smaakt toch net weer wat beter als je weet dat het met liefde en een beetje handwerk is bereid.

Onderhoud en Duurzaamheid

Bama pastamachine figaro rvs x5yqjz6g7jp

Als we het hebben over de Bama Figaro RVS Pastamachine, dan gaat het als ras-keukenliefhebber zeker ook om de levensduur en het gemak waarmee we de machine kunnen onderhouden. Geen keukenprins(es) zit te wachten op apparatuur die meer tijd kost aan poetsen dan aan het bereiden van de lekkerste gerechten.

Het eerste wat direct opvalt is dat de pastamachine bijzonder stevig aanvoelt. Hij heeft geen gesofisticeerde extra functies die snel kunnen slijten, en het bedienen gebeurt soepeltjes. De handmatige bediening vraagt weinig van je - alleen wat manuele arbeid – en dat draagt natuurlijk bij aan de duurzaamheid van het apparaat.

Een kleine kanttekening is dat we bij deze Bama Figaro Pastamachine wel moeten opletten dat we hem niet met water wassen. Sommige gebruikers vinden dit een minpunt, maar laten we eerlijk zijn:

  • Het beste voor je keukenmaatje is natuurlijk een droge poetsbeurt.

  • De glanzende afwerking maakt dat een snelle veeg met een droge doek vaak al voldoende is.

  • Wel zaak om bij het gebruik het apparaat netjes te houden; dat scheelt weer in de schoonmaaktijd.

Het schoonmaken vergt dus wat aandacht, maar als we dat zorgvuldig doen, verhoogt het alleen maar de levensduur en blijft het glanzend uiterlijk behouden. Echt iets om op te letten, want we willen natuurlijk niet dat de metallic kleur met de tijd verandert door corrosie.

De machine is niet geschikt voor de vaatwasser, wat eigenlijk een voordeel is omdat een handwas hier altijd beter is. Er zijn zelfs klanten die stellen dat het apparaat prima in gebruik blijft na verschillende schoonmaakbeurten en gebruiksmomenten. Dit wijst op een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Opmerkelijk genoeg, ondanks het uitblijven van een talige handleiding, vinden velen de Pastamachine handig in gebruik. Dit benadrukt hoe intuïtief het apparaat is, zelfs als je geen expert bent in het maken van pasta. Een paar keer oefenen en je voelt je een echte pasta-chef in eigen keuken!

Hier zijn een paar tips voor onderhoud die we uit ervaring kunnen geven:

  • Bewaar de pastamachine op een droge plek om roestvorming te voorkomen.

  • Gebruik regelmatig een klein beetje olie op de bewegende delen om ze soepel te houden.

  • Reinig na elk gebruik de rollers met een droge borstel om restjes deeg te verwijderen.

Als we deze routine volgen, zal de Bama Figaro Pastamachine niet alleen voldoen aan verwachtingen, maar deze mogelijk zelfs overtreffen.

Samenvattend is de Bama Figaro Pastamachine een solide keuze voor de thuiskok die op zoek is naar een betrouwbare partner in de keuken. Het kan een tikkeltje meer aandacht vragen bij het onderhoud, maar voor de kwaliteit en de duurzaamheid die het biedt, is het dat meer dan waard. En laten we wel wezen, een beetje aandacht voor onze keukenvrienden is toch minstens wat ze verdienen na ons te voorzien van prachtige pastacreaties!