Mijn culinaire avontuur met de Marcato Atlas 150 pastamachine (2023)

Mijn ervaringen met de Marcato Atlas 150: een veelzijdige pastamachine die gebruiksgemak met luxe combineert.
Auteur
Affiliatie
Merel van Heeteren

Pastamachine Gids

Publicatiedatum

3 december 2023

Inleiding

Marcato atlas 150 wellness color pastamachine zwart 8qv21jn29yqw

Als je thuis verse pasta wilt maken, dan kan een goede pastamachine een wereld van verschil maken. De Marcato Atlas 150 pastamachine belooft het pad naar zelfgemaakte pasta een stuk makkelijker te maken. Maar doet het product ook echt wat het belooft? In deze recensie nemen we een kijkje naar het gebruiksgemak, de bouwkwaliteit, en de waarde voor je geld die de Marcato Atlas 150 te bieden heeft. Is het de investering waard en hoe gebruiksvriendelijk is deze Italiaanse keukenhulp nou echt? Laten we eens kijken wat deze machine in huis heeft.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Merk Marcato Kleur Zwart
Materiaal Staal Vaatwasser veilig Nee
Product breedte 12.40 cm Product hoogte 13 cm
Product lengte 19 cm Product gewicht 2000 g
Aantal artikelen in verpakking 1 stuk(s) Fabrieksgarantie termijn 5 jaar
Reparatie type Carry-in Uitzonderingen fabrieksgarantie in overleg

Prijzen

Eerste Indrukken van Marcato Atlas 150

Marcato atlas 150 wellness color pastamachine zwart 3ln1qax19ql9

De Marcato Atlas 150 pastamachine is op het eerste gezicht een ware blikvanger. De zwarte afwerking geeft een chique uitstraling die in elke keuken met rood en crème accenten mooi zou staan. Ontdekken dat een product daadwerkelijk in Italië is gemaakt, geeft je gelijk een authentiek gevoel - een soort zekerheid dat je te maken hebt met de Rolls Royce onder de pastamachines.

Hier zijn enkele kernpunten van wat je kunt verwachten als je kiest voor de Marcato Atlas 150:

  • Voedselveiligheid: Gemaakt van RVS en geanodiseerd aluminium, dus geen zorgen over metaaldeeltjes in je pasta.

  • Verscheidenheid: Mogelijkheid om lasagne, tagliolini en fettuccini te maken, met opties voor het uitbreiden van functionaliteit dankzij verwisselbare koppen.

  • Bedieningsgemak: De handmatige bediening is eenvoudig, wat je de volledige controle geeft over de pastadikte dankzij de 10 instellingen.

De eerste pogingen tot het maken van pasta met de Marcato Atlas 150 zijn bijzonder bevredigend. Waar eerder het handmatig uitrollen van pasta een ongelijke en vaak te dikke laag deeg opleverde, biedt deze machine de oplossing voor een gelijkmatige dikte. Echter, enthousiasme kan een duik nemen wanneer je merkt dat de meegeleverde klem niet past bij dikkere aanrechtbladen – een detail dat even aandacht vraagt. Je wilt immers niet dat de machine tijdens het gebruik verschuift. Ook de zwengel, die af en toe los kan schieten en je verrast met een solo-duik naar de vloer, kan als een klein minpuntje worden beschouwd.

Een ander aspect om in gedachten te houden is dat je geen zout in het deeg moet kneden voorafgaand aan het gebruik van de machine; dit zou de levensduur van de machine kunnen verminderen door de corrosieve eigenschappen van zout. Dit is een klein detail in het grotere geheel van het maken van pasta, maar wel iets om op te letten voor een langdurig behoud van je machine.

De pastamachine wordt al snel gezien als een gezinsvriendelijk apparaat, waarbij vooral kinderen het geweldig vinden om te helpen met pastadeeg draaien. Het is niet alleen een klus, maar ook een moment om samen te zijn en te genieten van het maken van huisgemaakte lekkernijen.

Een klein probleempuntje was de bezorging, waarbij de machine onder de vette vingers aankwam en dit soort ervaringen kunnen de eerste indruk wat bezoedelen. Echter, vanaf het eerste gebruik wordt elke twijfel weggenomen door het gemak waarmee de machine prachtige vellen pasta produceert.

Voor degene die de machine kopen als cadeau, kan het een nadeel zijn dat het verzendmateriaal niet gescheiden is van de originele verpakking waardoor deze met adressen en stickers wordt beplakt.

Al met al levert de Marcato Atlas 150 een sterke prestatie en vormt het een mooie aanvulling voor degenen die de wereld van zelfgemaakte pasta willen verkennen. De investering lijkt initieel misschien groot, maar door de kwaliteit, veelzijdigheid en bedieningsgemak dat het biedt, is het een aankoop waar mensen snel enthousiast van worden.

Bouwkwaliteit en Materialen

Marcato atlas 150 wellness color pastamachine zwart blqwwkk9pdw2

De Marcato Atlas 150 Wellness Pastamachine Zwart staat symbool voor robuustheid en kwaliteit die je verwacht van een toonaangevend merk als Marcato. Een blik op de pastamachine en je merkt meteen dat er zorg is besteed aan het ontwerp en de materialen. Deze machine is overduidelijk niet je doorsnee keukengerei, maar een investering in je culinaire gereedschapskist.

Laten we eens inzoomen op de bouwkwaliteit en materialen:

  • Het gebruik van hoogwaardig RVS en geanodiseerd aluminium geeft niet alleen een luxe uitstraling, het zorgt er ook voor dat je pasta vrij blijft van ongewenste metaaldeeltjes.

  • Het solide ontwerp zorgt ervoor dat het apparaat stevig op je werkblad staat en niet wiebelt of wegglijdt tijdens het draaien van de pasta.

  • De 10-standen knop voor de dikte-instelling voelt stevig aan en draait soepel, waardoor je een nauwkeurige controle over de pasta dikte hebt.

Echter, elk product heeft ook zijn mindere kanten. Wat bij de Marcato Atlas 150 wel eens genoemd wordt, is de hendel die soms los kan komen als je niet oplet. Een ander puntje van aandacht is de tafelklem, die niet past op alle tafels of keukenbladen door de dikte-beperking. Dit zijn minpunten die soms vervelend kunnen zijn, maar door de overige kwaliteit van de machine en met een beetje vindingrijkheid zijn deze snel te verhelpen of te negeren.

De esthetische zwarte kleur van de pastamachine, die net weer even anders is dan de standaard metallic look, zal in veel keukens als een echte eyecatcher fungeren. Daarnaast voel je het gewicht van de machine; met een gewicht van ongeveer 2 kilogram staat hij als een huis op je aanrecht.

Hoewel de machine niet vaatwasser veilig is, getuigt dit juist van de materialen waaruit de machine is opgebouwd - ze zijn niet bedoeld om blootgesteld te worden aan de brute kracht van een vaatwasser. In plaats daarvan horen ze thuis in de handen van een gepassioneerde kok die oog heeft voor detail en zorg draagt voor zijn gereedschap.

Het is ook het vermelden waard dat Marcato, de fabrikant van dit juweeltje, al meer dan 80 jaar ervaring heeft in de keukenwarenindustrie. Je koopt dus niet zomaar een pastamachine, je haalt een stuk Italiaanse ambacht in huis.

Samengevat, de Marcato Atlas 150 Wellness Pastamachine Zwart combineert een robuuste bouwkwaliteit met materialen van de bovenste plank. Het is een machine die gemaakt is om te presteren en te overleven in de meest veeleisende keukens. Met een beetje aandacht voor de gebruiksaanwijzing en onderhoud is dit een pastamachine waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Let wel op de dikte van je keukenblad en wees voorbereid op een losse hendel zo nu en dan, maar laat deze kleine ergernissen je niet weerhouden van de pure voldoening die het maken van eigen, verse pasta biedt.

Gebruiksgemak en Functionaliteiten

Marcato atlas 150 wellness color pastamachine zwart q5a7em22ooo9 q0a30r9

De Marcato Atlas 150 pastamachine is een godsgeschenk voor elke liefhebber van verse pasta. Met een eenvoudige draai aan de hendel transformeer je een simpel stuk deeg tot heerlijke lasagnevellen, fettuccine of tagliolini. Het gebruiksgemak begint al bij het instellen van de dikte van het deeg, variërend van 0,6 mm tot 4,8 mm met behulp van de overzichtelijke 10-standen knop.

Enkele opvallende functionaliteiten zijn:

  • Verwijderbare kop voor verschillende pasta-opzetstukken.

  • Instelbare walsen voor de perfecte deegdikte.

  • Stevige tafelklem voor extra stabiliteit tijdens het gebruik.

Hoewel de machine handmatig bediend wordt, voelt het niet als een zware klus. De hendel draait namelijk verrassend licht en soepel, waardoor je zonder veel krachtinspanning een prachtige pasta vervaardigt. Het is alsof de machine en jij een team vormen in de keuken, in een dans waarbij je met elke draai dichter bij het culinaire meesterwerk komt.

Mocht je de pasta nog dunner willen hebben, dan is het een kwestie van de stand aanpassen en nog een keer door de walsen halen. Het verwisselbare kopstuk is ook een vermelding waard, omdat je hiermee - mocht je willen investeren in extra opzetstukken - nog meer pastavariaties kunt verkennen.

Natuurlijk, geen keukenapparatuur is perfect en zo heeft ook de Marcato Atlas 150 zijn kanttekeningen. Zo is de tafelklem wel eens een punt van aandacht. Afhankelijk van de dikte van het werkblad kan het lastig zijn de machine stevig vast te zetten. Maar, met een beetje creativiteit vind je hier al snel een praktische oplossing voor. Een bijkomend minpunt is de hendel die soms loskomt tijdens het draaien. Dit is eerder een kleine ergernis dan een groot probleem en neemt niet weg dat de pastamachine een aanwinst is voor de keuken.

Het gebruik van de pastamachine voelt bijna als een nieuwe hobby. Eenmaal je begint met draaien, is het moeilijk te stoppen. Dit maakt het een leuke activiteit, niet alleen voor jezelf, maar ook om samen met bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen te doen. Samen pasta maken is een interactieve bezigheid die niet alleen eindigt met een lekker bord pasta, maar ook voor mooie momenten en herinneringen zorgt.

Wat betreft het design past de Marcato Atlas 150 Pastamachine in vrijwel elke keuken. Het is een blikvanger zonder te schreeuwen om aandacht. De zwarte kleur is chique en geeft het een tijdloze uitstraling die niet uit de toon valt in zowel moderne als meer traditionele keukens.

Samengevat is de Marcato Atlas 150 een pastamachine die functionaliteit combineert met gebruiksgemak. Hij is ontworpen voor pasta-avonturiers die de smaak van authentieke Italiaanse pasta willen ontdekken zonder eindeloos te moeten worstelen met een deegroller. Het is een solide machine die, ondanks de kleine hindernissen in gebruik en bevestiging, belooft je pastabeleving naar een hoger niveau te tillen. Wellicht is dit het begin van vele culinaire avonturen in je eigen keuken.

Reinigen en Onderhoud

Marcato atlas 150 wellness color pastamachine zwart gbw76o28n7r

De Marcato Atlas 150 Wellness pastamachine is een paradepaardje in de keuken voor de zelfgemaakte pastaliefhebber. Maar zoals bij elk keukenapparaat komt ook bij deze machinale Italiaanse charmeur het onvermijdelijke moment van reinigen en onderhoud. Laten we direct maar met de deur in huis vallen: dit is een fluitje van een cent mits je de instructies nauwgezet volgt.

Eerst en vooral, gebruik geen water bij het schoonmaken van deze pastamachine. Het voedselveilige, geanodiseerde aluminium is namelijk niet bedoeld om in de afwas te belanden. Hier enkele handige stappen voor een goede reiniging:

  • Borstel de losse deegresten af met een zachte borstel of kwast.

  • Schud de machine voorzichtig uit boven de gootsteen om restjes te verwijderen.

  • Gebruik eventueel een droge doek voor het afnemen van de buitenzijde.

Mocht je tegen het probleem aanlopen dat de walsen nog wat deegresten bevatten na het maken van je pasta, weersta dan de verleiding om er met een mesje tussen te gaan. Een simpele doorhaal met een schoon stuk deeg kan wonderen doen om de laatste resten op te pikken.

Het enige nadeel bij het onderhoud is dat de hendel soms kan losschieten, wat kan resulteren in een ongeplande zoektocht onder je keukentafel. Dit is echter een klein minpuntje dat met wat oplettendheid te vermijden is.

Wat betreft het dagelijks gebruik, het schoonhouden van de Marcato Atlas 150 is dus vrij eenvoudig. Het heeft echter niet alleen te maken met schoonmaken na gebruik; ook voor het eerste gebruik is het van belang de machine even door te lopen met een stuk deeg om eventuele productieresten te verwijderen.

De duurzaamheid van het apparaat wordt mede gewaarborgd door het gebruik van hoge kwaliteit materialen die niet snel slijten. Het correct reinigen en onderhouden van de pastamachine zorgt er dus voor dat je nog jaren plezier kunt hebben van je culinaire creaties.

Een kleine kanttekening is dat er soms wordt opgemerkt dat de klem om de machine vast te zetten niet past op elk keukenblad door de dikte van het blad. Een creatieve oplossing met extra klemmen kan dit praktische probleem echter verhelpen.

Concluderend, het onderhoud van de Marcato Atlas 150 Wellness pastamachine is een kwestie van routine en zorgvuldigheid. Zorg voor een goede borstel, een droge doek en wat geduld en je machine blijft in topconditie. Zo kun je keer op keer genieten van verse pasta, zonder gedoe met reiniging achteraf. Een pastamachine die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook nog eens dankzij zorgzaam onderhoud een trouwe kameraad in de keuken blijft.

Eindoordeel en Waarde voor Geld

Marcato atlas 150 wellness color pastamachine zwart r0xk83oekmpl

Na uitgebreid gebruik te hebben gemaakt van de Marcato Atlas 150 Wellness Pastamachine, kan ik concluderen dat deze machine een verrijking is voor iedere keuken van zowel de hobbykok als de meer ervaren pasta-enthousiast. Met zijn veelzijdige functionaliteit en robuuste ontwerp staat dit apparaat garant voor het produceren van authentieke, smakelijke pasta.

De belangrijkste voordelen van de Marcato Atlas 150 zijn:

  • Veelzijdigheid: Het maken van verschillende soorten pasta is kinderspel.

  • Duurzaamheid: Door het gebruik van hoogwaardig aluminium en RVS gaat de machine lang mee.

  • Gebruikersvriendelijkheid: Het handmatig verstellen van de walsdikte gaat eenvoudig en soepel.

  • Esthetiek: De stijlvolle zwarte kleur maakt het een lust voor het oog in elke keuken.

Door het volgen van de meegeleverde instructies en met een beetje oefening, waren de resultaten al snel verbluffend. Pasta, van lasagne tot fettuccine, komt er optimaal uit. Deze pastamachine betekent een stapje dichter bij Italiaanse meesterwerken in de eigen keuken.

Hoewel de Marcato Atlas 150 overwegend positieve ervaringen oplevert, zijn er een paar kleine aandachtspunten. Zo meldt een aantal gebruikers dat de zwengel soms los kan schieten, wat mogelijk duidt op een handigheid die nog verworven moet worden. Ook het klemmechanisme kan wat tekortschieten bij dikkere keukenbladen – maar laat dit u niet ontmoedigen. Deze kleine ongemakken doen niet af aan de totale ervaring en het gemak dat dit apparaat biedt.

Het valt wel op dat reiniging en onderhoud attentie vragen, maar dit lijkt inherent aan pastamachines in het algemeen. Water is uit den boze; een droge doek en kwast volstaan voor een schone machine, klaar voor het volgende gebruik.

Waar het op neerkomt, is dat de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend is. Het apparaat voelt aan alsof het jaren mee zal gaan en gezien de veelzijdigheid en de eindresultaten, lijkt de investering goed verantwoord. De vreugde en de trots van zelfgemaakte pasta te kunnen serveren, wegen ruimschoots op tegen de initiële kosten.

Met Marcato’s reputatie van meer dan 80 jaar aan ervaring in keukenaccessoires, mag u overtuigd zijn van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van dit product. Bovendien draagt de “Made in Italy” stempel bij aan de authenticiteit van uw culinaire creaties.

Samenvattend, de Marcato Atlas 150 pastamachine is een hoogwaardige toevoeging voor enthousiaste kookliefhebbers. Het omarmt eenvoud in design en efficiëntie in functie, en brengt daarmee het plezier van het bereiden van verse pasta in handbereik van velen. Het delen van zelfgemaakte pasta met vrienden en familie brengt met deze machine een gevoel van ambacht en genot samen, een belevenis die elke keer weer zowel de maker als de eters zal bekoren.