Pastamachine kopen? Tips, online aanbieders, soorten apparaten, prijzen, kwaliteit, waar op te letten, en meer advies

door op 

Inleiding

Overweegt u een pastamachine te kopen? Online aanschaffen of in de winkel? In deze gids voor kopers gaan wij uitgebreid in waarop u moet letten. Wij gaan in op de soorten, prijzen, merken en aanbieders, winkels en webwinkels, soorten pasta, en nog veel meer. Na het lezen kan je zelf de heerlijkste pasta maken die voldoet aan jouw smaak. Je haalt met een pastamachine meteen een belangrijk deel van de Italiaanse keuken in huis.

Een pakje pasta in de winkel is niet bepaald duur en het smaakt meestal goed, maar echte liefhebbers van pasta weten het verschil als je het vers klaarmaakt. Pasta machines maken het karwei gemakkelijker om je eigen pasta thuis te maken zodat je vaker van de perfecte smaak en samenstelling vaker kunt genieten. Zelf pasta maken heeft zoveel voordelen en levert zoveel plezier op dat het echt de moeite waard is. Al ligt er nog zoveel pasta klaar in de supermarkt!

RVS Pastamachine

De Italiaanse keuken is populair en niet zonder reden, integendeel. Met de pastamachine haal je de sfeer van dit prachtige zuiderse land letterlijk in huis, voor eens en altijd. Een extra dimensie in je keuken en huishouden die zorgt voor elegantie. Pasta lust iedereen, de kinderen, de pubers, maar ook volwassenen. Zeker als de saus ook nog eens goed is! Pasta voor gewone dagen, maar ook voor bijzondere gelegenheden. En uiteraard, pasta voor de salade, dat is ook een prima mogelijkheid. Verse pasta in combinatie met verse sla, een en al heerlijkheid en gezondheid.

Weet u al veel van pasta machines af, dan bent u wellicht meer geinteresseerd in de recensies van specifieke machines. Hieronder staan een aantal machines die hoog beoordeeld zijn en die online te verkrijgen zijn.

Meer van deze pastamachines vindt u op onze pagina over pastamachines die online te koop zijn.

Leest u anders gerust verder. Hieronder gaan wij dieper in op de voordelen van pasta makers, de soorten pasta, merken, waar op te letten, en meer.

Waarom een pastamaker kopen - de voordelen

De Italiaanse keuken is populair en niet zonder reden, integendeel. De Italiaanse keuken is veelzijdig en dit geldt zeker voor pasta. Pasta kun je met zoveel soorten groenten, saus, vlees en zelfs vis combineren dat je het vrijwel dagelijks op tafel zou kunnen zetten zonder dat het verveelt. Pasta is voor vrijwel iedereen geschikt, ook voor vegetariërs, het bevat bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten. In combinatie met de juiste groenten, saus en eventueel vlees of vis, is het een uitstekende maaltijd. Zeker als alles vers is.

Zelf ingrediënten kiezen en combineren

Een voordeel van zelf pasta maken is dat je zelf de ingrediënten kan kiezen. Dit is te prefereren boven de kant en klare pasta’s. Je kan dan ongezonde toevoegingen uitsluiten. Wie bijvoorbeeld meergranen en/of vezelrijk nodig heeft, kan hiermee rekening houden met het samenstellen van het recept. Meergranen recepten kunnen er zelfs voor zorgen dat het cholesterolgehalte omlaag gaat.

Pasta als basis is heerlijk, maar het is ook een onderdeel van de schijf van vijf. Vitaminen en mineralen zijn van groot belang. Met zelfgemaakte pasta ben je ervan verzekerd dat deze in de pasta zitten en niet door massaproductie verdwijnen.

Daarom, de hogere kosten zijn het meer dan waard. Je gezondheid is van groot belang, voor jou en je eventuele gezin. En hoe dan ook, vers is altijd smakelijker dan welk ander product dan ook.

Tijd: sneller klaar

Aan de hogere kosten moet nog iets worden toegevoegd, je moet je er ook van bewust zijn dat pasta maken ook tijd kost. Het is een soort karwei waarbij je je erop moet voorbereiden dat je er tijd voor vrij moet maken. Desondanks, het is allemaal de moeite waard. Zeker als je er behendiger in wordt, zal het ook sneller gaan. Met een elektrische pastamachine is dit zeker het geval aangezien die je werk uit handen neemt, laat staan een volautomatische pastamachine. Met een handmatige machine als de Inno Cuisine Pastamachine duurt het wellicht wat langer.

Snel pasta maken met Inno Cuisinno Pastamachine

Voor hen die dol zijn op het idee om zelf pasta te maken, niemand hoeft zich af te laten schrikken. Wellicht heb je visioenen van urenlang tobben om het deeg te maken, een hoop gedoe om de pasta in de juiste structuur te krijgen met kliederige pasta als resultaat en ten slotte een keuken die volledig bedekt is door het deeg en de bloem en meteen rijp is voor een grote schoonmaak.

Welnee, het kan anders, heel anders zelfs! Zet je angsten maar overboord, die zijn dankzij de pasta maker niet nodig. Zelfs al doet een machine alles volautomatisch, mengen, kneden en persen, dan is het nog steeds je eigen pasta, omdat je deze zelf hebt samengesteld.

Voordelen zelfgemaakte pasta

Hieronder staan dee voordelen van huisgemaakte pasta op een rijtje: - Je bepaalt zelf de ingrediënten (dit is ook heel handig voor mensen met allergieën of een tarwevrij, glutenvrij, zoutarm dieet).

- De ingrediënten zijn vers

- Geen kunstmatige geur- kleur en smaakstoffen - De juiste hoeveelheid zout (niet te veel en niet te weinig) - Eventueel combineren met andere zaken (kruiden, groentesap etc.)

- Kortom, zelfgemaakte pasta is heerlijk.

Dat is alles wat je nodig hebt, toch? En terwijl het technisch mogelijk is om thuis pasta te maken zonder pastamaker, dan kost het nog meer tijd en is het nog moeilijker om de vorm en de samenstelling goed te krijgen. De pastamaker zorgt voor professioneel ogende en smakende pasta, wat wil je nog meer?

Als een pasta maker voor thuis voor jou geschikt is, dan heb je op dit punt van de koopgids geen twijfels meer. Al je aarzelingen zijn weggenomen en je bent over de streep getrokken. Nu gaat het erom wat voor type pasta maker je zult aanschaffen.

Een pasta maker kan voor jezelf zijn, maar het kan tevens een bijzonder leuk, nuttig en aangenaam cadeau zijn. Bij een huwelijk, voor een jubilaris, voor een collega die met pensioen gaat en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Een origineel cadeau, weer eens wat anders.

Voor de horeca kan de (professionele) pastamachine als de Deluxe pastamachine van Camry een aanwinst zijn. Gasten met speciale wensen of voedselintoleranties kun je gemakkelijker bedienen maar buiten dat is het voor iedereen aangenaam. Echt iedereen zal het proeven dat het zelfgemaakte verse pasta is, dat is het verschil. Wie een keer van deze pasta proeft, wil nooit meer anders en is overtuigd van het nut van de pasta machine.

Professionele Deluxe Pastamachine van Camry

Zelf pasta maken

Of je de pasta volledig handmatig maakt, met een mechanische of een elektrische machine, het principe blijft hetzelfde. Volgens het gewenste recept worden de ingrediënten samengesteld en met elkaar vermengd. Er zijn pastamachines waarbij een speciale maatbeker is bijgevoegd, dit maakt het gemakkelijker.

Deeg kneden

Vervolgens moeten deze tot deeg worden gekneed. Met een mechanische pastamachine moet je dit inderdaad zelf doen. De kwaliteit van het deeg bepaalt ook de kwaliteit van de pasta. Met de hand duurt het in principe een half uur voordat dit voldoende is gedaan. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van een keukenmachine of een mixer met deeghaken om het deeg te produceren. Of wellicht zijn er nog meer mogelijkheden om het deeg elektrisch te produceren en de pasta zelf mechanisch.

Bij sommige elektrische machines moet het deeg vooraf al gekneed zijn. Gaat het om een volautomatische machine, dan zorgt deze dat de ingrediënten worden vermengd en het deeg zorgvuldig gekneed.

Mechanisch versus elektrisch

Wat alle pasta makers doen vervolgens, daar zijn ze immers voor, of ze nu mechanisch zijn of elektrisch, is het persen van de pasta in de gewenste structuur. Bij een mechanische machine moet je de hendel draaien, terwijl de machine op stevige wijze met behulp van de klemschroef aan het aanrecht (of eventueel een tafel) is geschroefd en vervolgens komt de pasta eruit. Bij de elektrische machine hoef je deze alleen maar aan te zetten uiteraard en wachten tot de pasta eruit komt.

Mochten er mini pizza’s uitkomen (eletrische machine) of lasagnebladen, dan gaan deze uiteraard in de oven, dat is anders. Lasagne kan in zoveel vormen, ook hiermee is variatie genoeg.

Dan is het heel belangrijk om de pasta te laten drogen. Hiervoor zijn speciaal bestemde droogrekken verkrijgbaar. Ook kan de pasta in de bloem worden gelegd. Het drogen is van uitermate groot belang, zodat de pasta geen structuur verliest als deze uiteindelijk wordt gekookt en een rommelig uiterlijk krijgt.

Het koken is natuurlijk ook een verhaal apart. Koken kan in het water al dan niet met zout. Maar het kan ook in kruiden- of vleesbouillon, of andersoortige bouillon. Zelf kruiden aan het water toevoegen kan natuurlijk ook.

Groentes

Bovendien kun je de pasta ook nog een kleurtje geven op natuurlijke wijze met behulp van het kookvocht van groenten. Groen van spinazie, oranje van de wortels, rood van de bieten en zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken. Zo kun je je creativiteit helemaal uitleven. Hoe dan ook, elke pasta machine maakt zonder twijfel de kok in je wakker en laat je dingen doen waarvan je niet wist dat je ze kon!

Soorten Pasta Machines

Als je naar de juiste pastamaker zoekt, zijn er om te beginnen twee hoofdopties waarvan je na kunt gaan welke de beste is. Dit zijn handmatige pastamachines en elektrische pastamachines.

Handmatige, mechanische pasta makers

Handmatige pastamakers zijn veel gemakkelijker dan zelf met de hand pasta maken, maar toch nemen ze redelijk wat tijd in beslag. Met behulp van de mechanische machine gaat het inderdaad vlugger, maar wel langzamer dan een elektrische pastamaker. Maar dit komt later aan de orde.

Ze zijn meestal van een klassiek ontwerp, hetgeen betekent dat de pasta er met behulp van een handmatig bedienbare hendel door wordt geperst en dat de machine gebruikt wordt en het snijwerk van de machine wordt gebruikt om de pasta op het laatst af te snijden of te hakken.

Deze machines zijn het meest geschikt voor langere soorten pasta zoals fettuccine (slierten die ongeveer 8 mm breed zijn) en spaghetti. Ze kosten uiteraard minder dan volautomatische pastamakers en ze gaan meestal lang mee, ook bij intensief gebruik. Dit komt door de eenvoudige vormgeving.

Voordelen en tips

Hieronder staat een overzicht van voordelen en tips voor de handmatige pastamaker.

 • Betaalbaar
 • Betrouwbaar
 • Duurzaam
 • Minder kans op schade of weigering vanwege de eenvoud.
 • Geschikt voor langwerpige pasta soorten zoals fettuccine en spaghetti, maar ook lasagnebladen
 • Weliswaar arbeidsintensief, maar gemakkelijker dan met de hand zelf pasta maken.
 • Schoonmaken kan gemakkelijk, maar meestal niet geschikt voor in de vaatwasmachine, soms zelfs niet eens waterbestendig.
 • Je doet het voor je gevoel ook meer zelf, het maken van de pasta
 • Geen gedoe met snoeren en stekkers
 • Let op het risico van deegverlies!

De automatische, elektrische pasta maker

De volautomatische pasta maker doet veel meer werk voor jou, het maakt het werk sneller en gemakkelijker. Dan nog een extra bonus; elektrische pasta makers zorgen ervoor dat je veel meer soorten pasta kunt maken, niet alleen de basissoorten spaghetti, tagliatelle en lasagne, maar zelfs holle pasta’s en andere variaties. Zoals macaroni of ziti. Ziti bestaat uit buisvormige pasta, lang en dun. Zelfs Penne is bij een aantal elektrische machines nodig!

Hogere kosten

Deze kosten meer dan een mechanische pasta maker en met elektrische componenten in het apparaat is er een groter risico op defecten en eventuele reparaties. Maar met deze machines, je maakt eenvoudig het deeg, doet het in de machine en je krijgt je pasta. Er zijn zelfs (vol)automatische pastamachines waarin je alleen de ingrediënten hoeft toe te voegen, zelfs het kneden gaat vanzelf!

Schoonmaken makkelijker

Het schoonmaken is vaak gemakkelijker omdat veel modellen het mogelijk maken om de onderdelen van de machine uit elkaar te halen en in de vaatwasmachine te doen. Dit in tegenstelling tot de mechanische pastamaker!

Als je van plan bent om de pastamaker vaak te gebruiken zodat een sneller proces het waard is om meer voor te betalen, dan is een elektrische pastamachine het waard om te overwegen.

Voordelen en tips

Hieronder staan een aantal voordelen en tips wat betreft de elektrische pastamaker:

 • Het kost meer
 • Het is sneller
 • Het gaat gemakkelijker
 • Er zijn meer pastasoorten mogelijk.
 • Meer variatie in het algemeen

Volautomatische pastamachines

Trebs Volautomatische Pastamachine

Daarnaast heb je nog volautomatische pastamachines. Deze zijn meer geschikt voor de professionele kok, bijvoorbeeld in keukens van restaurants. Een voorbeeld is de volautomatische pastamachine Trebs die perfect is voor professioneel gebruik.

Hieronder staan een aantal pastamachines die zeer geschikt zijn voor professioneel gebruik en waarmee u snel grote porties pasta kan maken:

Meer van deze pastamachines vindt u op onze pagina over professionele pastamachines.

Waar op te letten als je een pastamachine koopt

Naast de keuze tussen mechanisch en elektrisch zijn er een aantal factoren waar je op moet letten om te bepalen wat de beste pasta maker voor jou is. Je moet onder andere de prijs, opzetstukken en gebruiksgemak zorgvuldig afwegen tegen de voor- en nadelen van ieder apparaat.

Prijs

De kosten voor de pasta makers kunnen in het algemeen behoorlijk verschillen. Met onderstaande indicatie van de prijs kan je bepalen of je voor een mechanisch of automatische pastamaker gaat.

 • Mechanische modellen van pasta makers variëren in prijs tussen ongeveer €15,- tot zelfs €150,-.
 • Automatische pasta makers variëren in prijs van ongeveer €50,- tot €300,-. Een professionele automatische pastamaker die grote hoeveelheden pasta tegelijk produceert is ook verkrijgbaar, voor €1500,-.

In onderstaande tabel vindt u een overzicht met huidige aanbiedingen van pastamachines:

Meer van deze pastamachines vindt u op onze pagina over pastamachines in de aanbieding.

Iets om te onthouden is dat een hogere prijs niet altijd een betere kwaliteit betekent. Let daarom goed op de verhouding.

Voor beide categorieën geldt dat de hogere kosten vaak worden gerelateerd aan het betere merk. Pasta makers van merken van producten met hoge kwaliteit gaan langer mee en werken meestal beter en hebben ook een langere levensduur dan de pasta makers van een minder goed merk.

Soms zijn de prijzen ook hoger omdat er ook meer soorten pasta te maken zijn, of attributen dat het gemakkelijker maakt om het te gebruiken, schoon te maken of op te bergen. Of allemaal uiteraard!

Opzetstukken

Meer opzetstukken zorgen voor meer diversiteit als het gaat om de soorten pasta. Een knop waarmee je de dikte van de pasta kunt regelen is ook heel handig. Speciale maatbekers voor de ingrediënten, borstels en nog meer voor het schoonmaken, onderdelen die verwijderbaar of inklapbaar zijn om het opbergen te vergemakkelijken en nog veel meer!

Als je weet welke met welke prijs je een goed gevoel hebt, bedenk dan of het waarschijnlijk is dat je je pastamaker gebruikt om regelmatig en eenvoudig pasta te maken, meer soorten te kunnen produceren, gemakkelijk schoonmaken en op te bergen. Indien het meestal in een keukenkastje staat, dan is het niet waard om veel geld te besteden aan de pasta maker. Maar als je zorgeloos pasta wilt maken met een machine die niet hapert of defecten vertoont, dan is het de investering waard.

Gebruiksgemak

Het hele punt van de aanschaf van een pasta maker is dat het mogelijk maakt om pasta te bereiden voor mensen die geen zin hebben om dit alles met de hand te doen. Elke pasta machine die je koopt geeft je de garantie dat het zelf maken van pasta een stuk eenvoudiger wordt. Het is niet te vergelijken om het hele karwei van A tot Z met de hand te klaren. Daarom betekent elke pasta machine, mechanisch of elektrisch, sowieso tijdwinst en gemak.

Maar zoals de voorgaande uitleg duidelijk heeft gemaakt, de belangrijkste factor als het gaat om het onderscheid tussen het gemak van het maken van pasta is of het mechanisch is of elektrisch. Maar buiten dat, verschillende modellen binnen elke categorie hebben attributen en ontwerpen die bepalen hoeveel werk het is om deze te gebruiken.

Gebruiksgemak elektrische pastamakers

De modellen die het allerhoogste aantal punten hebben als het gaat om gebruiksgemak zijn de elektrische modellen die ontworpen zijn om de ingrediënten te mixen en het pasta deeg te kneden. Vooral het deeg kneden, als je dit zelf doet met de hand, is een tijdrovend karwei, dat tevens intensief is.

Met zo’n machine hoef je alleen maar de ingrediënten toe te voegen aan de machine en rustig te wachten tot het klaar is! Bij veel volautomatische pastamachines duurt het ongeveer 10-20 minuten voordat het er geperst uitkomt, in de door jou gewenste vorm.

Gebruiksgemak mechanische, handmatige pastamakers

Gaat het om een mechanische pasta maker, dan moeten er zaken zoals een klemschroef aan toegevoegd zijn, zodat deze niet gaat verschuiven tijdens het draaien van de pasta. Deze moet aan het aanrecht bevestigd kunnen worden, ongeacht de dikte ervan. Bovendien moet er een knop zijn die draaibaar is om de dikte van de pasta te bepalen en een handel die ook op z’n plaats blijft en vooral gemakkelijk te gebruiken is.

De beste manier om een idee te krijgen of een pasta machine al dan niet ingewikkeld is om te gebruiken voor je deze koopt, is om de reacties te checken op de websites en te ontdekken wat de klanten te vertellen hebben over hun ervaring met de desbetreffende pasta machine.

Als er iets is over het design dat voor moeilijkheden kan zorgen als het gaat om het bereiden van de pasta, dan zullen de medegebruikers van het desbetreffende apparaat het je ongetwijfeld laten weten door hun commentaar.

Snelheid van gebruik

Pasta maken met een mechanische ofwel met de hand te bedienen gaat langzaam en over het algemeen is er niet veel verschil tussen hoe diverse handmatige modellen in deze categorie zijn.  Het zou gemakkelijk moeten zijn om te ontdekken hoe snel deze producten zijn. Als snelheid het belangrijkste item voor je is, kijk dan voor een aantal elektrische pasta makers en vergelijk hoe snel ze zeggen te zijn.

Neem daarnaast de tijd om deze te checken of dit inderdaad klopt, lees daarom de recensies van reeds bestande klanten. Het kan inderdaad dat de fabrikant claimt te zeggen dat het gehele proces slechts tien minuten duurt. Maar dit wil echter niet garanderen dat het proces wellicht een half uur in beslag neemt. Laat je daarom goed informeren, ook door de reviews van verschillende klanten.

Schoonmaken en onderhoud van pastamachine

Van het grootste belang dat de pastamachine, omdat die voedsel bereidt, gemakkelijk en vooral uitermate goed kan worden schoongemaakt. Een apparaat voor de keuken schoonmaken kan een hoop gedoe geven, maar pasta makers hebben veel kans op het achterblijven van deeg in stukjes en beetjes, die bacteriën kunnen behouden en voor veel werk kunnen zorgen.

Losse onderdelen

Machines die je uit elkaar kunt halen zullen het gemakkelijker maken om alle kleine stukjes en beetjes deeg te verwijderen als het tijd is om schoon te gaan maken. En elke machine die onderdelen heeft die in de vaatwasmachine kunnen zullen je veel werk besparen!

Daarom is het inderdaad veel handiger om een pasta maker hebben waarvan je de onderdelen gemakkelijk kunt losmaken en in de machine plaatsen en vervolgens uiteraard weer in elkaar zetten, dit moet ook geen probleem zijn!

Vaak worden pastamachines geleverd met een aantal onderdelen. Een complete set komt met een mengbeker, borstels en reinigingsmiddelen om de machine schoon te houden, een goede handleiding en receptenboekjes.

Reiniging mechanisch versus elektrisch

Maar als mechanische pastamachines, die vaak niet eens met water mogen worden gereinigd, met een goede laag zijn afgewerkt, dan is er inderdaad geen sprake van deegverlies en nog beter is dat het reinigen uitermate gemakkelijk is. Met een droge katoenen doek (een theedoek bijvoorbeeld) of zelfs met droog keukenpapier of tissues, is het zo gebeurd.

Met het gebruiksgemak, als het schoonmaakwerk een tobberig karwei kan worden, neem dan de tijd om te onderzoeken hoe de machine gereinigd kan worden.

Een mechanische machine, eerlijk is eerlijk, is minder gemakkelijk te reinigen dan een elektrisch pasta apparaat. Deze heeft meestal geen onderdelen die verwijderd of uit elkaar gehaald kunnen worden. Bovendien is deze ook niet geschikt voor de vaatwasser. Deze mag trouwens ook vaak niet eens met water worden gereinigd. Aan de andere kant, zeker als de mechanische pasta machine is afgewerkt met een juiste laag, is reinigen anderzijds ook weer eenvoudig. Daarom, beiden hebben voor- en nadelen die zorgvuldig moeten worden afgewogen.

Duurzaamheid

Een goede pasta maker kan vele jaren meegaan, maar je moet wel bereid zijn om meer te betalen voor een machine voor die kwaliteit.

Een van de beste manieren om er zeker van te zijn dat je een machine aanschaft met een lange levensduur is om de merken uit te zoeken die al enige tijd meegaan en een solide reputatie hebben opgebouwd voor het maken van machines met hoge kwaliteit.

Dus, bekijk en vergelijk merken, ontdek hun populariteit, de reviews van de klanten en hun imago natuurlijk. Probeer de kwaliteit en populariteit na te gaan. Inderdaad, de prijs zegt wel veel, maar ook niet alles.

Dit is een categorie waar mechanische pasta makers gemakkelijk worden vervangen voor elektrische machines! Velen zien inderdaad hun wens voor een mechanische pasta veranderen voor een volautomatische.

Aan de andere kant, de mechanische pasta machines gaan meestal heel lang mee, zelfs levenslang! Met een handmatige pasta machine weet je zeker dat het apparaat heel lang mee gaat. Maar toch, electrische pasta makers werken weer sneller.  Het is belangrijk om beide mee te wegen.

Garantie

Nog een belangrijk punt om aan te denken is of het bedrijf waarbij je de pastamachine koopt ook garantie biedt. Een jaar garantie is meestal standaard bij pasta maker, maar er zijn merken die meerdere jaren bieden. Garantie is vooral belangrijk bij de electrische pasta maker, vanwege de machine is er meerdere kans op haperingen, beschadigingen of zelfs helemaal niet meer werken.

Daarom, belangrijk om in de gaten te houden. Bij een mechanische machine weet je wel na een jaar of er al dan niets aan schort, maar bij een electrische machine kan dit later blijken. Meer onderdelen betekent ook meer risico. Ook het electrische aspect kan uiteraard kuren gaan vertonen. Bij een mechanische machine is een jaar dus voldoende, maar bij een electrische pasta maker is het beter om minimaal voor twee jaar garantie te gaan. Er zijn zelfs merken die tot 5 jaar garantie bieden op de electrische pastamaker.

Wat voor soorten pasta kan je maken met een pastamachine?

De Italiaanse keuken is bijna een hoofdstuk apart waard. Er zijn zoveel soorten pasta dat het bijna teveel is om op te noemen. Toch is het goed om het na te gaan.

Iedereen heeft zijn eigen favoriete type pasta, zelfs zij van variatie houden. Als je weet hoe belangrijk het is om een bepaalde vorm van pasta te maken, moet je een machine hebben die dit kan.

Vele pasta makers hebben standaard opzetstukken en zullen enkele hoofdsoorten pasta maken, maar sta jezelf toe om extra onderdelen aan te schaffen die voor andere pasta soorten kunnen zorgen. Daarbij komt nog dat erbij electrische pasta makers een grotere variatie hebben als het gaat om soorten pasta. Bij de mechanische machine zijn meestal geen holle pastasoorten mogelijk, bij de electrische machine is de kans veel groter dat het wel kan.

De structuur van de pasta moet goed zijn. Kleverige pasta is geen lust voor het oog en wekt ook niet bepaald de eetlust op. Wat de machine ook is, elektrisch of mechanisch, het gaat erom dat er sterke pasta uitkomt, anders is het gehele karwei voor niets geweest en wordt het een teleurstelling. Daarom zetten we graag de vele soorten pasta op een rijtje hieronder die goed uit pastamachines komen.

Spaghetti, lasagne, tagliatelle en papardelle

In vrijwel elke electrische en mechanische machine is het mogelijk om zowel spaghetti als lasagne te maken. Echter, in een aantal mechanische machines is de echte spaghetti, de dunne spaghetti, niet mogelijk, dan wordt het een iets dikkere vorm. Of het is tagliatelle, eveneens in slierten, ongeveer 7 mm breed. Een nog bredere vorm is papardelle, deze slierten zijn wel 2 cm breed. Deze zijn vooral geschikt om te combineren met rijk gevulde of bijzonder dikke sauzen.

Elke mechanische pastamachine kan in ieder geval slierten en vrijwel altijd lasagnebladen produceren. De laatstgenoemde geldt niet altijd voor electrische machines.

Macaroni

Macaroni is vrijwel alleen mogelijk in electrische machines. De welbekende holle gebogen buisjes zijn een favoriet voor velen en uiteraard met veel soorten sauzen te combineren.

Ravioli

Met behulp van bepaalde opzetstukken kan het ook mogelijk zijn om ravioli te eten. De rechthoekige pastastukjes, ook wel ‘kaakjes’, die zien er leuk uit en ze eten ook lekker en gemakkelijk.

Penne

Een mooie pastasoort (ook vrijwel alleen uit de electrische pasta maker) is penne. De holle buisjes, aan beide zijden schuin afgesneden, geven een gevoel van luxe en een fijne uitstraling.

Fusilli

Er zijn zelfs wellicht opzetstukken te verkrijgen die behulpzaam zijn met het produceren van fusilli, dit is namelijk de spiraalpasta! Altijd feestelijk om deze vorm van pasta op tafel te zetten, vooral kinderen zijn er dol op.

Conchiglie

Met een echte bijzondere pasta maker is het wellicht zelfs mogelijk om nog schelpjespasta te produceren, dit wordt conchiglie genoemd.

Rigatone

Vaak is Rigatone ook nog mogelijk, tevens korte buisjes, maar dan recht afgesneden. Het voordeel van holle pasta is dat het goed vermengd wordt met de saus.

Mini pizza’s

Er zijn zelfs electrische machines (het is wel uitzonderlijk, maar ze bestaan) die mini pizza’s produceren. Inderdaad mini, maar wel leuk om ze zelf te beleggen en in de oven af te bakken. Daarom, verandering van spijs doet eten, maak er een sport van om zo gevarieerd mogelijk de pasta maker in gebruik te nemen. Bovendien, de variatie kan uiteraard ook met de groente of saus. Gevulde pasta zelf maken kan misschien, maar het is niet aan te bevelen. Maar buiten dat is er meer dan genoeg mogelijk!

Goede merken pasta machines

Het uiteindelijke besluit in je zoektocht voor de echte pasta maker ligt uiteraard bij de keuze voor het juiste merk met de beste reputatie. Er zijn enkele hoofdmerken te vinden in de pasta maker industrie. Om je een idee te geven welke van hen de beste keuze zijn, hebben we machines zelf getest en daarnaast reviews van recente klanten beoordeeld. Als bepaalde machines veel verkocht worden is het vaak een teken dat vele klanten tevreden zijn. Goede machines zijn makkelijk te onderhouden, goed te reinigen en tevens volkomen veilig in gebruik. Hieronder volgt een overzicht van recensies en beoordelingen van bekende merken.

Cucina Pro

Dit is een bekend Italiaans merk. Hierdoor haal je de charme van het land Italie in je keuken. Cocina Pro maakt een paar modellen van pasta makers die vaak worden hoog worden aangeprezen door klanten. Het gaat hier om mechanische machines. De referenties prijzen de pasta die de machine produceert en melden tevens dat het gemakkelijk in gebruik is. Er zijn wel enkele klanten die klachten hebben over bepaalde onderdelen van de machine die niet goed werken, zoals de klemschroef die de machine niet genoeg vastzit waardoor deze gaat schuiven terwijl je aan het draaien bent. Echter, desondanks is de aanschaf volgens de referenten nog steeds de moeite waard!

KitchenAid

KitchenAid verkoopt geen pasta maker, maar een pasta roller en een snijder set voor de populaire mixer van KitchenAid. Dus als je deze al hebt, dan is de aanschaf van deze toevoegingen heel handig, in plaats van een nieuwe machine, een praktische oplossing! Klanten hebben een positief commentaar over hoe goed het werkt. De machines van dit merk zijn gemakkelijk te reinigen en de pasta is heerlijk. Inderdaad, KitchenAid is een goede keuze!

Lello

Lelo adverteert hun pasta maker als een van de snelste machines, maar in de reviews wordt hierover verschillend beoordeeld. De meeste klanten zijn blij met hun Lello pasta maker, ze zeggen dat het gemakkelijk schoon te maken is (de onderdelen zijn vaatwasmachine bestendig) en dat de machines goede pasta produceren.

Neem de tijd om de reviews te lezen zodat je begrijpt wat je krijgt en zorg ervoor dat je de instructies leest als je gaat voor de pasta maker van Lello.

Marcato Atlas

Marcato Atlas is eveneens een Italiaans merk en het is een prima wat betreft pasta makers. De klanten zijn gewoonlijk erg blij met hun producten. Zij benadrukken dat de pasta er op geweldige wijze uitkomt en gebruiken vaak woorden als ‘perfect’ en ‘geweldig’ in hun recensies. De beoordelingen van klanten maken duidelijk dat een pasta maker van Marcato een veilige keuze is.

De machines van Marcato zijn qua prijs- en kwaliteitsverhouding uitstekend. Dit geldt tevens voor de garantieperiode. Deze is ruim en vaak minimaal 1 jaar. Een goede machine van Marcato is de Marcato Atlas.

 Marcato Atlas Pasta Machine

Philips

Philips biedt een automatische pasta maker van hoge kwaliteit die ongeveer €250,- kost. Het lijkt erop dat klanten erg blij zijn met deze machine. Klanten schrijven over het algemeen dat het nog veel gemakkelijker het is om hun pasta met de Philips machine te produceren, veel gemakkelijker dan ze verondersteld hadden. Ze zijn tevreden over de wijze waarop de past eruit komt en velen vertellen dat vrienden onder de indruk te zijn van de Philips pasta maker of ze kopen deze als geschenk voor hun geliefden. De Philips pasta maker komt van een merk waarop je kunt vertrouwen.

Een leuk detail aan een aantal machines, zoals de Philips Viva Pastamachine is dat er een doorzichtige kap op zit. Deze zorgt ervoor dat je kunt zien dat de pasta eruit komt. Dan wordt het nog leuker om zelf aan de slag te gaan.

Philips Viva Pasta Maker

Ronco

De pasta- en worst makers van Ronco krijgen gemengde reacties. Blije klanten zeggen dat het geweldig werkt en dat deze gemakkelijk te gebruiken is. De klachten die gemeld worden door de klanten gaan vooral over de problemen met het schoonmaken en de pasta die eruit voortkomt niet bepaald top is. Terwijl de kosten normaal zijn en zeker niet te laag of te hoog, komt uit de recensies naar voren dat je met apparaten van Ronco waarschijnlijk niet tevreden mee zult zijn.

Hieronder staan een aantal recensies van pastamachines van verschillende merken:

Meer van deze pastamachines vindt u op onze pagina over pastamachines die online te koop zijn.

Materiaal en grootte van machine

Naast het schoonmaken en het merk van de pastamachine, is het materiaal van de pastamachine belangrijk om op te letten. Let erop hoe de bovenlaag is van de pasta maker, van de messen, de walsen en de andere hulpstukken die de pasta produceren.

Aluminium en chroom

Als de pastamachine met aluminium of met chroom is afgewerkt, zeker met goede en de meest moderne is er niet of nauwelijks kans dat er ongezonde deeltjes in de pasta belanden. Er zijn zelfs (mechanische) pastamachines met een extra beschermlaag voor de instrumenten die in direct contact staan met de pasta.

Toplaag zonder chemische deeltjes

Zink-, cadmium- en chroomdeeltjes zijn natuurlijk uitermate slecht voor de gezondheid, let daarom voor het kopen op of er enig risico is en indien het niet duidelijk is, vraag ernaar. Een goede toplaag kan er tevens voor zorgen dat er niet of nauwelijks sprake is van deegverlies en dat de machine bovendien gemakkelijk te reinigen is.

Het een werkt het ander ook in de hand. De toplaag is inderdaad belangrijk, zodat de structuur van de pasta goed is en er tevens niets blijft hangen. Dit bevordert het schoonmaak gemak weer. Maar voor een goede structuur moeten de messen in de electrische en de mechanische machine vlijmscherp zijn en de walsen supersterk. De walsen spelen in principe alleen bij mechanische machines een rol.

Grootte

Een ander belangrijk punt is de grootte van de machine en of deze gemakkelijk is op te bergen. Er zijn zoveel soorten en maten dat je je vooraf goed moet oriënteren. De kleuren spelen uiteraard ook een rol. Ook leuk om te weten is dat er echte design pastamachines zijn, die niet alleen handig in gebruik zijn, maar tevens ook mooi om te zien, een waardevolle aanvulling in je keuken.

Als je ruimte genoeg hebt is het een goed idee om deze op het aanrecht te zetten of op het dressoir in je (woon)keuken. Behalve praktisch kan de pastamachine ook nog eens decoratief zijn. Pastamachines in een combinatie van roestvrijstaal met zwart zien er uitermate professioneel uit.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Volledig wit of in combinatie met chroom, helemaal zwart, rood, blauw of grijs. Laat je verbeelding spreken met de pastamachine.

Als alle keuzes achter de rug zijn, het oog wil ook wat! Een hippe machine, die er compact uitziet, is ook belangrijk. Kijk altijd goed naar de maten, zodat je vooraf weet of de machine niet te groot is.

Conclusie

Met een pastamachine kan je alle kanten op. Met het nazoeken en uitproberen van recepten, combinaties en diverse soorten pasta, kun je jezelf en anderen blijven verrassen op leuke, gezonde, lekkere en verse pasta. Verandering van spijs doet immers eten, in alle opzichten. Pasta met de door jou gewenste samenstelling in de door jou gewenste vorm. Ontdek het plezier, het gemak en het genot van zelfgemaakte pasta met een pasta maker. De keuze voor de juiste machine helpt daarbij!

Bepaal daarom welke pasta maker het meest geschikt voor jou is. Met veel soorten voeding bespaar je geld uit als je het zelf maakt, in plaats van het kopen bij de daarvoor bestemde winkels zoals de bakker, slager en groenteboer.

Voor de perfecte keuze is enige manier het lezen van reviews van pastamachines zoals op deze website:

Meer van deze pastamachines vindt u op onze pagina over recensies van pastamachines van webwinkels.

De tijd en het geld wat pasta maken kost, weegt niet op tegen het plezier van het maken en het genieten van de allerbeste pasta. Welke je ook aanschaft, we wensen je alvast eet smakelijk.

Deel op:

Beste Pasta Machines